Steden

Vanaf ‘ons’ dorp Monte Castello di Vibio is het makkelijk om Etruskische en Romijnse steden te bezoeken in Umbria, Toscane en Lazio. Denk aan: Florence, Rome, Orvieto, Siena, Assisi, Gubbio.
De meeste van deze plaatsen zijn binnen 2 uur met de auto of de trein te bereiken. Snelweg  E45 is maar 5 minuten weg, Perugia treinstation 30 minuten en de Sulga Bus stop is in Deruta (10 min).

Monte Castello di Vibio
Dit prachtige historische behoort tot de Italië’s mooiste dorpen – i borghi più belli d’Italia – en op steenworp afstand van Baccio del Lupo. Het is niet voor niets dat veel rijke Romeinen en invloedrijke politici hier een tweede huis aanhouden.De oorsprong van het stadje gaat verder terug dan het begin van onze jaartelling. Tegenwoordig zie je er vooral schilderachtige straatjes uit de late middeleeuwen. Het kleinste theatertje ter wereld ‘La Concordia’, dat nog gebouwd is door keizer Napoleon in 1809, is zeker een bezoekje waard. Ook vandaag de dag zijn er nog altijd voorstellingen, maar is het ook populair als trouwlocatie.Monte Castello is zoals zoveel schilderachtige dorpjes, bovenop een heuvel gelegen. Vroeger kon je de vijand  al van verre zien aankomen en bovendien zit er minder ongedierte op grote hoogte. Tegenwoordig kun je vooral van het uitzicht genieten.

montecastellodivibio

Todi
De stad Todi heeft veel te bieden. Natuurlijk het prachtige middeleeuwse plein Piazza del Popolo waaraan de Duomo, de middeleeuwse kathedraal, is gebouwd op de overblijfselen van een Romeinse tempel. De geschiedenis van het stadje begint al een aantal eeuwen voor onze jaartellingen, als een Italiaans volk de Umbri  zich er vestigen. Ze noemen het destijds ‘Tutere’ wat grens betekent. Tutere grensde aan het gebied waar de Etrusken de baas waren. 

Het stadje kent maar liefst drie ringmuren: resten van Etruskische muren, daarbuiten Romeinse muren en de buitenste schil bestaat uit middeleeuwse muren. Er is qua architectuur genoeg schoons te beleven in dit prachtige stadje, het Palazzo del Capitano, Palazzo dei Priori en de San Fortunato kerk zijn maar enkele voorbeelden. Wie hongerig wordt van zoveel schoonheid, kan zijn hart ophalen in een van de talloze restaurants die Slow Food City Todi rijk is. 

Perugia
De levendige hoofdstad van Umbrië is maar een goed half uur verwijderd van Bacio del Lupo. Perugia is een oude universiteitsstad waar studenten uit de hele wereld vooral in de zomer Italiaans komen leren aan de Università per Stranieri. In juli is Perugia podium voor het grootste jazzfestival in heel Europa: Umbria Jazz. Grote namen als George Clinton, Herby Hancock, Sting en Prince stonden er op het podium. Voor hen die Italiaans verstaan is het openlucht filmfestival in de zomer een schitterende ervaring. Maar ook voor wie niet van jazz of film houdt, heeft Perugia genoeg te bieden.

Vanzelfsprekend is er de eeuwenoude architectuur te bewonderen. Het Piazza IV Novembre is de grootste publiekstrekker met de middeleeuwse marmeren fontein, het Pallazo dei Priori en de Duomo. Deze Fontana Maggiore was overigens het eerste publieke werk in de welvarende handelsstad en werd al gebouwd vóór het Palazzo dei Priori en zelfs de Duomo! Vergeet ook niet in het Palazzo dei Priori te kijken naar de mooie fresco’s. Aan de Corso Vannucci links van het Palazzo vind je de Galleria Nazionale dell’Umbria met een voortreffelijke kunstcollectie van Italiaanse kunst. 

Maar kijk ook eens verder dan dit schitterende plein en verdwaal in de prachtige steegjes en straten, loop onder de vele middeleeuwse stadspoorten door en ontdek de verborgen pleintjes en parken. Iedere wijk heeft zijn eigen bijzondere kerkjes, parkjes, restaurants en uitzichten. Even klaar met de kunsten? Ga dan heerlijk winkelen op de Corso Pietro Vannucci en trakteer jezelf op een Italiaans apéritief met stuzzichi, de gratis hapjes die bij de borrel worden geserveerd en ga lekker laat dineren op een terras.
www.umbriajazz.com
www.perugiacittamuseo.it
www.visitperugia.com

Perugia Griffo